W dniach 9 i 10 listopada Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Zakręcie gościł etnolożki z warszawskiej „Pracowni etnograficznej”. Edukatorki z tego stowarzyszenia poprowadziły dla najmłodszych szereg warsztatów, wpisujących się w szkolny program wychowawczy „Wszystko o chlebie”.
Dzieci poznawały rodzaje zbóż, przebieg procesu wypieku chleba i jego rodzaje. Uczniowie mogli dowiedzieć się wiele na temat zwyczajów i tradycji związanych z tym prostym, ale niezwykle ważnym i godnym szacunku pokarmem. Efektem pracy maluchów były również chałki, bułeczki i inne słodkości ulepione z gliny.
Od czasów starożytnych wszystkie ludy i kultury darzyły chleb niemal religijną czcią i szacunkiem. Także w tradycji i kulturze polskiej chleb zajmuje szczególne miejsce, znajduje to odzwierciedlenie w poezji wielu wybitnych twórców, w tym również Cypriana Kamila Norwida – patrona naszej szkoły. Poprzez realizowany w ciągu całego roku szkolnego program wychowawczy pragniemy nauczyć dzieci i młodzież szacunku do chleba, jako wytworu rąk pracy ludzkiej, a jego poszanowanie uzewnętrzniać w kultywowaniu polskich zwyczajów z nim związanych.
Warsztaty „Pracowni etnograficznej” rozpoczynają szereg innych wydarzeń związanych z popularyzowaniem motywu chleba w poezji, malarstwie i prozie, które w tym roku szkolnym odbędą się w Zakręcie. Mamy nadzieję, że działania te zaktywizują młodzież i zaowocują wieloma cennymi doświadczeniami.
info. z tukontakt@wiazowna.pl – Natalia Maciak