W świetlicy OSP Dziecinów rozstrzygnięto konkurs kulinarny zorganizowany przez LGD Natura i Kultura. Nasze dwie mieszkanki z Wiązowny zdobyły dwie nagrody w kategoriach „napoje” i „desery”.
Konkurs rozgrywany był w czterech kategoriach: „dania główne”, „przystawki”, „desery” i „napoje”.
W kategorii „dania główne” nagrody zdobyły:
- I miejsce – mieszkanka Gminy Celestynów „Gołąbki z kaszy gryczanej”;
- II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Zuzanów „Flaki poleskie”;
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce „Rosół z gąsek z makaronem”;
- Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Augustówce „Sójka regionalna z barszczem czerwonym”.
W kategorii „przystawki” nagrody zdobyły:
- I miejsce – OSP w Regucie „Pasztet z konfiturą z żurawin”;
- II miejsce – mieszkanka Gminy Sobienie Jeziory „Ser kozi smakowy”;
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Osiecku „Wegański pasztet z dyni”;
- Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Dziecinowie „Pierogi urzeczańskie”.
W kategorii „napoje” nagrody zdobyły:
- I miejsce – mieszkaniec Gminy Karczew „Nalewka wiśniowa”;
- II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sobiekursku „Nalewka z truskawek”;
- III miejsce – mieszkanka Gminy Wiązowna „Ajerkoniak”;
- Wyróżnienie mieszkanka Gminy Karczew „Nalewka z derenia z nutą maliny”.
W kategorii „desery” nagrody zdobyły:
- I miejsce – mieszkanka Gminy Wiązowna „Tradycyjne pączki z domową konfiturą”;
- II miejsce Rada Sołecka Sołectwa Regut „Śmietanowiec”;
- III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Zambrzykowie „Ciastka serniczkowe”;
- Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Rudnie „Blok czekoladowy”.
Konkurs był realizowany w ramach zadania publicznego z obszaru „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”: zadanie 15. Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz upowszechnienie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, dofinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.
Więcej informacji na stronie LGD Natura i Kultura