„Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój turystyczny regionu” – pod takim tytułem odbył się konkurs kulinarny organizowany przez LGD Natura i Kultura. Seniorzy podzielili się z innymi swoimi sekretnymi przepisami.
Seniorzy z Dziennego Domu „Senior+” w Woli Karczewskiej przygotowali zupę dyniową z pieczoną dynią i cukinią, faszerowaną paprykę, smalec wiejski oraz kluski ziemniaczano-dyniowe z koperkiem. Podczas finału konkursu, oprócz prezentacji potraw i ich degustacji, uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładu na temat działań, jakie podejmuje Koło Gospodyń Wiejskich w Zakręcie. Swojskim dopełnieniem integracji był koncert zespołu „Kądziołeczka”.
Seniorki z DD „Senior+” zostały docenione za sposób, w jaki zaprezentowały przygotowane potrawy regionalne. To kolejny krok, który przybliża nas do wydania książki kulinarnej z przepisami naszych uczestniczek.
Info z: tukontakt@wiazowna.pl
Krystyna Motyka