Seniorzy z Dziennego Domu „Senior+” postanowili podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z młodymi ludźmi i wspólnie z nimi przygotować coś smacznego.
Seniorzy z Dziennego Domu „Senior+” zgłosili się do projektu „Treningi Kulinarne – wspólnie dla innych”. W czasie spotkań, które odbywają się w okresie ferii zimowych, razem z wolontariuszami z Centrum Wolontariatu przygotowują potrawy tradycyjne i regionalne, m.in. gołąbki, barszcz ukraiński czy sójki glinieckie.
Treningi mają charakter międzypokoleniowy, służą wspólnej integracji, poznawaniu się i uczeniu się o sobie nawzajem. Seniorzy dzielą się umiejętnościami kulinarnymi, a wolontariusze podsuwają „nowoczesne przepisy”. Uczestnicy tworzą również rankingi najsmaczniejszych potraw.
Treningi finansowane prowadzone są ze środków PROW 2014-2020 i potrwają do końca marca. Z uwagi na bardzo duże zainteresowanie – zarówno młodzieży, jak i seniorów – podobne akcje planuje się realizować cyklicznie, będą tylko zmieniać swoją formę oraz tematykę.
Info z: tukontakt@wiazowna.pl
Krystyna Motyka