bip wiązowna bip wiązowna Polska Fundusze EU Czyste powietrze Rodo Ochrona Danych Osobowych Metropolia Warszawska
logo nagłówek
szukaj
=
logo mniejsze
logo wiązowna

Infolinia urzędu:
22 512 58 00

e-mail:
urzad@wiazowna.pl

Wzorowa gmina logo

Najsmaczniejsze potrawy regionalne. Zgłoś się do konkursu

Sójka gliniecka - potrawa regionalna z Glinianki. Pierogi z nadzieniem
Sójka gliniecka - potrawa regionalna z Glinianki. Pierogi z nadzieniem

Szczupak z Orzyca, chleb ziołowy czy bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy – to tylko kilka spośród 181 wyjątkowych mazowieckich produktów, które znalazły się na liście wyróżnionych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Właśnie ruszyła XIII edycja konkursu na najsmaczniejsze potrawy regionalne. Zgłoszenia można nadsyłać do 29 lutego.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2019 skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do podmiotów czy organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Dlatego mogą w nim wziąć udział również: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne, by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, aby można go było promować przy różnych okazjach. Ważne, by wyróżniał się wysoką jakością produkcji oraz popularyzował mazowieckie tradycje kulinarne. Poza tym powinien być oryginalny i charakteryzować się innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Konkurs rozgrywany jest w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 29 lutego. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl w zakładce Konkursy/Szkolenia.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego organizowany jest od 2007 r. Do tej pory tytuł ten otrzymało 181 mazowieckich produktów, a 54 zostały wyróżnione.

W przypadku pytań należy kontaktować się z pracownikami Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerami telefonów: 22 59-79-116 lub 022 59-79-146, bądź drogą elektroniczną na adres: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl. lub anna.gawlicka@mazovia.pl. Więcej informacji na stronie: https://www.mazovia.pl

 

 

Data opublikowania strony: 21/01/2020