Do 1 lipca IMGW prognozuje temperaturę maksymalną od 30°C do 34°C – lokalnie 35°C, a minimalną od 18°C do 21°C.
Jak sobie radzić z wysokimi temperaturami? Oto kilka rad.
Po pierwsze – jeśli to możliwe, należy ograniczyć do minimum przebywanie bezpośrednio na słońcu. Jeśli już wychodzimy, to pamiętajmy o nakryciu głowy (kapelusz z szerokim rondem, czapka z daszkiem), lekkim i przewiewnym ubraniu oraz o kremie z filtrem. Można też sięgnąć po parasolkę. Jeśli chcemy wyjść na spacer, pobiegać lub poćwiczyć, to zróbmy to o poranku lub wieczorem, kiedy jest chłodniej.
Po drugie – zwracajmy uwagę na to, co jemy. Unikajmy potraw szybko psujących się oraz wysokokalorycznych. Jedzmy mniej i lżej, dietę wzbogaćmy warzywami i owocami, szczególnie polecane są te o dużej zawartości wody (np. truskawki, arbuzy).
Po trzecie – koniecznie pamiętajmy o tym, aby w upały regularnie sięgać po szklankę wody lub innego napoju. Nie warto czekać, aż pojawi się pragnienie, gdyż jest ono objawem następującego już odwodnienia lub przegrzania organizmu. Dlatego zawczasu należy wyrobić w sobie nawyk regularnego uzupełniania płynów. Również osoby opiekujące się seniorami i dziećmi powinny pamiętać, aby zapewnić swoim podopiecznym stały dostęp do napojów.
Pamiętajmy o regularnym wypijaniu co najmniej 2 litrów napojów dziennie. Może to być woda, najlepiej bogata w minerały lub domowa lemoniada, owocowy kompot czy herbata ziołowa. Unikajmy napojów gazowanych i wysokosłodzonych oraz alkoholu.
Aby zachęcić samych siebie lub naszych podopiecznych do sięgania po napoje należy zadbać o to, żeby były one zarówno smaczne, jak i wyglądały apetyczne. Dzbanek wody warto wzbogacić plastrami owoców, listkami ziół lub kwiatami – po tak przygotowany napój każdy chętnie sięgnie.
A oto przepis na domowy napój zaspokajający pragnienie, uzupełniający niezbędne minerały i elektrolity, smaczny i miły dla oka: 1 litr herbatki miętowej (lub innej ulubionej), sok wyciśnięty z ½ cytryny, łyżka miodu wielokwiatowego, szczypta soli, zielony ogórek pokrojony w plastry, kilka kwiatów nagietka lub rumianku. Składniki umieścić w dzbanku, dokładnie wymieszać. W upalne dni można dodatkowo wrzucić kostki lodu.